یک کارشناس بازار سرمایه مطرح کرد: در صورت توافق نهایی به ترتیب صنایع برجامی، ریالی و فلزات اساسی به دنبال رشد تقاضا، میتوانند روند صعودی را در سودآوری خود تجربه کنند.
ابراهیم سماوی؛ بازار سرمایه در هر کشور نمادی از اقتصاد است و به همین دلیل از شاخصهای بازار به عنوان تبسنج اقتصادی یاد میشود. در ایران و کشورهایی که با تورم افسار گسیخته مواجه هستند، بورس نقش سپر تورمی را دارد که بر همین اساس، به توافق رسیدن برجام و گشایش واقعی اقتصاد میتواند به صورت معناداری در سودآوری بیش از پیش صنایع، ثبات بازار ارز، کاهش کسری بودجه و همچنین افزایش طرحهای توسعهای تأثیر داشته باشد.
وی با اشاره به تأثیر احیای برجام افزود: در صورت توافق نهایی انتظار میرود در گام اول صنایع موسوم به صنایع برجامی همانند خودرو و ساخت قطعات، بانک و حمل و نقل با تقاضای زیادی در بازار مواجه شوند. پس از آن موج صعودی بورس به صنایع ریالی همچون دارویی، غذایی، زراعی، سیمان و . . . میرسد که در این راستا برای صنایع کامودیتی محور نیز نگرانیهایی در مورد نرخ فروش به دلیل کاهش احتمالی قیمت دلار رخ میدهد.
کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: در واقع نگرانی بابت صنایع کامودیتی محور نیست؛ چرا که فاصله زیادی بین نرخ دلار آزاد و نیمایی زیاد وجود دارد. بنابراین دلار نیمایی به شدت دلار آزاد کاهشی نخواهد بود که اثرات اخبار توافق برجام بر این دو نرخ گواه این ادعا است. از طرفی شرکتهای کامودیتی محور با کاهش هزینههای ناشی از تحریم همچون هزینه حمل و نقل مواجه میشوند که اثرات مثبتی بر افزایش سودآوری آنها و به صورت ویژه برای شرکتهای صادرات محور خواهد داشت.
سماوی تصریح کرد: در گام بعدی، رشد بازار سرمایه پس از صنایع ریالی وارد گروههای فلزات اساسی، استخراج کانههای فلزی، پتروشیمی و پالایشی میشود. به صورت کلی اخبار برجام میتواند بازار را تماماً سبز رنگ کند و فشار تقاضا بر گروههای نامبرده با تقدم و تاخر زمانی تأثیر میپذیرد.
وی وضعیت بازار سرمایه در صورت عدم توافق را همانند سالهای گذشته، در نقش سپر تورمی بیان کرد، به گونهای که انتظار رشد متعادل نیز از بین میرود.