با گرایش بازار فولاد کشور به سمت قیمت های بازار جهانی و تاثیر اخبار فولاد جهانی بر نحوه قیمت گذاری های مواد خام فولادی، چشم انداز کوتاه مدت بازارهای داخلی قابل پیش بینی است.
در ادامه به معرفی پارامترهای جهانی صنعت فولاد و تاثیر آن بر بازار داخلی و فولاد داخلی ایران می پردازیم.
از بین رفتن حباب بازارهای داخلی ایران
اول از همه به این موضوع اشاره کنیم که بازارهای داخلی ایران روند خالی کردن حباب را یکی پس از دیگری طی می کنند و به قیمت های واقعی خود نزدیک می شوند. این موضوع از یک منظر برای بازار خوب و از یک منظر آسیب زا است.تنها باید به افق برنامه ریزی رجوع کرد و شرایط را سنجید. از یک نظر خوب است چرا که قیمت ها واقعی شده حباب ها از بین رفته اند و قدرت خریدار بالا رفته است.
سکون عمیق بازار های ایران
اما نقطه ی منفی خالی شدن صاعقه ای حباب ها از بازار رکود شدیدی است که بر تمامی بازارها حاکم کرده است. بر خلاف تمام دنیا بعد از کاهش ریسک های ابتلا به ویروس کرونا و بازگشایی مجدد و محتاطانه ی کسب و کارها و کارگاه های بزرگ و کوچک فولادی در اقصی و نقاط جهان در شرایط فعلی متاسفانه بازار ایران وارد رکود عمیقی شده است. بازار فولاد ایران همانند سایر بازاهای سرمایه ای در کشور به دلیل فرمول گذاری های غیرمنطقی به حاشیه کشیده شده است. البته از شاخص های ریسک های سیاسی نباید غافل شد.اما هم اکنون زمان شکوفایی رو رونق بازارهاست که با اشتباه بازارساز شاهد از دست رفتن این فرصت هستیم.
نحوه قیمت گذاری سنگ آهن صادراتی ایران در ۲۰۲۱
در خصوص بازارهای جهانی باید خاطر نشان کرد که چینی ها برای اولین بار بعد از مسیر بی وقفه رشد در بازار فولاد اعلام کرده اند که در سال ۲۰۲۱ باید روند تولید فولاد کاهش داشته باشد.این موضوع اولین تاثیر خود را بر بازار سنگ آهن این کشور گذاشت و پیش بینی می شود که به زودی قیمت های سنگ آهن صادراتی ایران نیز به دلیل این تصمیم تحت الشعاع قرار بگیرد.
نکته ی مهم اینجاست که اگر بعد از تعطیلات کریسمس بازارهای دیگر مثل برزیل، هند، امریکا و اروپا فعال شوند محققاً سقوط قیمت سنگ آهن جهانی زیاد جدی نخواهد بود. از آن جایی که قیمت های صادراتی ایران در این روزها به شدت به اخبار بین المللی گره خورده است به احتمال زیاد شاهد تغییرات مقطعی قیمت در این حوزه باشیم.
وابستگی قیمت شمش صادراتی ایران به سنگ آهن
یکی از مهم ترین بخش هایی که در بازار داخلی به اخبار سنگ آهن بین المللی گره خورده است قیمت شمش صادراتی ایران است چرا که تولید شمش در ایران از طریق سنگ آهن تولید می شود. تا به امروز و بنا به آخرین گزارش ها از تکانه های قیمت در بازار فولاد داخلی این افزایش قیمت شمش صادراتی ایران را تا بالای ۵۰۰ دلار رسانده است که تاثیر خود را روی کدال خواهد گذاشت و طبعاً نوسان قیمت را محدود خواهد کرد
با افزایش قیمت شمش صادراتی ایران روند دومینویی افزایش قیمت ها به سایر بازارهای فولادی کشیده شده است. برای مثال قیمت آهن اسفنجی به مرز ۸۰۰۰ تومان پایه رسیده در حالیکه به علت افت فشار گاز تولید پائین آمده است. بنابراین قیمت از طرف عرضه تحت فشار است که بالا برود و یا حداقل کاهش نداشته باشد. این موضوع معمولا در زمستان هر سال اتفاق می افتد و روند مقطغی بر قیمت گذاری ها اعمال می کند.
تاثیر چین بر معاملات آینده صنعت فولاد و قیمت های جهانی
چین در معاملات آتی صنعت فولاد و قیمت های جهانی نقش بسیار مهمی را ایفا خواهد کرد. چین به احتمال زیاد رهبر بازار در حوزه سنگ آهن خواهد شد. میزان واردات سنگ آهن چین در هفته گذشته با ۳/۳۶ میلیون تن افت به ۱۳/۴۴ میلیون تن رسید. میزان ورودی سنگ آهن به دو بندر تانگشان ۱۱ درصد و بنادر شاندونگ ۱۴ درصد افت داشته است. این افت نشان دهنده ی بازی قدرت در قیمت گذاری هاست. چین به دنبال این است که با کمترین هزینه قیمت های فولادی سایر کشور ها را بالا ببرد. باید دید این سیاست چه میزان بر قیمت های صادراتی ایران تاثیر گذار خواهد بود.
به احتمال زیاد بازیگر اصلی قیمت گذاری ها در بورس فولاد بین الملل سنگ آهن است. ایران باید خود را برای نوسان شدید قیمت در این حوزه آماده کند. بررسی آخرین رصد های صورت گرفته از بازار سنگ آهن بین الملل نشان می دهد که میزان سنگ آهنی که از بنادر استرالیا در هفته گذشته به سمت بازارهای مصرف رهسپار شده اند بیش از ۳ میلیون تن رشد داشته و به ۱۹/۷۶ میلیون تن رسیده که ۸۵ درصد آن به چین می رود. سنگ آهن صادراتی از برزیل نیز با رشد ۱/۱۱ میلیون تن کمی بیش از ۸ میلیون تن برآورد شده است. این موضوع قابل انتظار است. زیرا کاهش تولید و درخواست سنگ آهن چین باید به شکلی جبران شود.
افزایش عرضه های سنگین در بازار فولاد داخلی
موضوع مهم دیگری در که رفتارشناسی بازار فولاد داخلی به شدت به چشم می خورد فشار عرضه های سنگین است. فصل سرما و رکود ساخت و ساز تقاضا را پائین آورده بالا رفتن قیمت ها باعث شده حاشیه سود تجار کاهش یابد طبعاً میدان فعالیت آنها محدود است. با خالی شدن حباب ها در اکثر بازارهای داخلی رمقی برای سفته بازی باقی نمانده و معاملات روزانه به حداقل خود رسیده است. متاسفانه این رکود تولید کننده را از پا خواهد انداخت و مجددا بازار را به دست دلالان خواهد سپرد.
نحوه سیاست گذاری دولت بر بازارها
در شرایط فعلی سیاست عمومی دولت سرکوب تورم و میدان دادن به صادرات است. این موضوع که نرخ تورم باید اصلاح شود نباید حربه ای شود تا رکود را در جامعه حکم فرما کند. اقتصاد صنعتی ایران همواره با رکود تورمی همراه بود و نباید به صورت تک بعدی به آن نگاه کرد. در شرایط فعلی تمامی بازارها اعم از بورس و خودرو در کف قیمتی خود قرار دارند. به احتمال زیاد هفته آینده می تواند نقطه اوج بازار باشد ولی پیش بینی روزهای بعد از آن بسیار مشکل است. چرا که تداوم این روند باعث تعطیلی و یا کاهش تولید بسیاری از کارخانه ها خواهد شد. این امر عرضه محصول نهائی را تحت تاثیر قرار میدهد و از حجم آن خواهد کاست.
افزایش نفوذ صاحبان دارای نقدینگی
در شرایط فعلی قدرت فردی که ریال دارد از هر شخص دیگری بالا تر است. در ماه های گذشته به دلیل نوسانات و التهاباتی که در بازار بود نرخ خرید و فروش ها در تمامی بازارها به شدت بالا رفته بود و کمتر کسی پول نقد را استراتژی معاملاتی خود قرار می داد. اما در شرایط فعلی پول نقد در تمامی بازارها بیش ترین قدرت را دارد و قدرت چانه زنی را بسیار بالا می برد. قطعا و بدون شک روزهای پیش رو متعلق به صاحبان نقدینگی است.
تاثیر و تصویب FATF بر بازار داخلی
در صورت تصویب FATF انتظار عمومی در باره آینده نرخ ارز بسیار تعدیل می شود.طبعاً سیاست های بانکی کشور نیز باید مطابق با این لایحه تغییراتی داشته باشد که این موضوع هم می تواند به قیمت ها در بازارها و به خصوص بازار صادراتی فولاد تاثیر بگذارد. ساختار اقتصادی ایران با تصویب این لایحه تغییرات فراوانی را شاهد خواهد بود. تجربه تاریخی در کشورهای دیگر نشان داده که تاثیر کوتاه مدت آن رکود شدید اقتصادی است که ناشی از نظم جدید پولی و مالی می باشد.