• خانه
  • ورق گالوالوم یا ورق آلوزینک چیست؟

ورق گالوالوم یا ورق آلوزینک چیست؟
اشتراک
مدیر سایت
مقالات
1399/02/22
0 نظر

ورق گالوالوم یا ورق آلوزینک چیست؟

ورق گالوالوم چیست؟

ورق گالوالوم چیست محصولی کلیدی در صنعت فولاد که بسیار مقاوم تر و مقرون به صرفه تر از ورق های فولادی می باشد. ورق سیاه جزء محصولات فولادیست که تقریبا در تمامی صنایع و به عنوان ماده اولیه در صنایع مادر کاربرد دارد. ورق های آهنی با وجود مقاومت و استحکامی که دارند در برابر عوامل محیطی مانند خوردگی و رطوبت دارای مقاومت پایینی هستند.

برای رفع این مشکل از فرآیندی به نام گالوانیزه کردن در صنعت استفاده می شود. پایه ورق های گالوانیزه ورق سرد است که در توسط لایه ای از جنس فلز روی پوشش داده می شود. این فرآیند باعث افزایش مقاومت ورق در برابر عوامل محیطی مانند رطوبت و خوردگی می شود. در طی این فرآیند (فرآیند گالوانیزاسیون) در سطح ورق یک واکنش در هم شکستگی صورت می گیرد که نتیجه آن ایجاد یک لایه چند میکرونی از فلز روی در سطح فلز است. در بعضی موارد ورق گالوانیزه در برابر عوامل طبیعی مخرب دارای مقاومت پایینی است، برای حل این مشکل از ورق های گالوالوم استفاده می شود. ورق گالوالوم (آلوزینک) با نام های تجاری مانند Galvalume و Aluzinc، Zincalume در صنعت شناخته می شود. در واقع ورق فولادی ست که در این روش بعد از شستشو توسط ترکیبی از دو آلیاژ آلومینیوم و روی پوشیده می شود. در ورق نسبت به ورق گالوانیزه دارای مقاومت بالاتری است.  

ورق های گالوالوم نیز همانند ورق های گالوانیزه دارای انواع فرم دار، رنگی و نوابری است. برای تولید ورق گالوالوم رنگی، از رنگ کوره ای استفاده می شود. در این روش یک لایه پوشش پلی استر با ضخامت 25 میکرون و پرایمر با ضخامت 7 میکرون باعث چسبندگی بین فوم و ورق فلزی می گردد که گزینه عالی برای ساخت ساندویچ پانل است.

روش تولید ورق گالوالوم

در این محصول ترکیب فلز سطحی شامل 55 درصد آلیاژ آلومینیوم، 43 درصد فلز روی و 1.5 درصد فلز سیلیکون است. تفاوت این محصول با ورق گالوانیزه، با وجود آلومینیوم از مزیت آندهای فدا شونده فلز روی به عنوان یک سد مکانیکی در برابر عوامل محیطی مخرب می توان نام برد.

پوشش آلومینیوم در این محصول باعث افزایش مقاومت بالا در برابر رطوبت و عوامل فیزیکی مخرب می شود. پوشش آلومینا علاوه بر داشتن مقاومت بالا، دارای خاصیت رنگ پذیری عالی به دلیل ساختار شیمیایی چسبنده، خاصیت فرم پذیری عالی و دارای سطحی یکنواخت است.

در پوشش سطحی گالوالوم علاوه بر آلومینیوم، زینک و سیلیسیوم نیز وجود دارد. ترکیب این آلیاژها باعث ایجاد یک پوشش سطحی محافظ قوی شده است. به طور مثال عنصر سیلسیوم باعث یکنواختی در سطح فلز می گردد، همچنین فلز آلومینیوم علاوه بر ایجاد ظاهر یکنواخت باعث افزایش مقاومت ورق نسبت به عوامل مخرب و در نهایت فلز روی باعث افزایش مقاومت محصول در برابر عوامل محیطی مخرب می گردد.

در ایران دو شرکت هفت الماس و صنایع تاراز به تولید ورق های گالوالوم می پردازند. ورق های تولید شده در کارخانه هفت الماس به روش غوطه وری تولید می گردد. در طی پروسه غوطه وری فرآیند آنیل به صورت دائم انجام می شود که در نتیجه باعث تثبیت گرید فولاد می گردد و در نهایت ورقی با کیفیت و مقاومت بالا تولید می گردد.

این ورق ها در محیط های صنعتی با اسیدیته بالا کاربرد دارد و به طور معمول در ساخت پوشش سقف به دلیل منعکس کردن نور خورشید و عدم جذب حرارت از بالا رفتن دمای ساختمان در تابستان و همچنین با عایق بندی عالی از هدر رفتن گرما در زمستان جلوگیری می کند.

مشخصات ورق گالوالوم

در ساخت ورق های گالوالوم از چهار استاندارد ASTM 792 و JIS 3321و ,EN 10215 INSO 18863 استفاده می شود که با توجه به هریک از این استانداردها محصولاتی با کاربردهای خاص تولید می گردد. که شامل مصارف عمومی در 3 حالت پایه ورق گرم، استحکام بالا و ترکیب هر دو حالت استحکام بالا با پایه ورق گرم، کاربرد با کشش نیمه عمیق و کاربرد با کشش عمیق می باشد.

در تولید این محصول کیفیت سطحی به صورت اسپنگل معمولی یا نرمال و اسپنگل ریز شده است. در نوع اسپنگل ریز برای رنگ آمیزی و تولید ورق گالوالوم رنگی استفاده می شود که در نهایت محصول نهایی تا دمای 400 درجه سانتی گراد بدون تغییر رنگ و تا دمای 600 درجه سانتی گراد در برابر زنگ زدگی مقاومت بالایی دارد.
ویژگی ورق گالوالوم

  1. سطح محافظ بدون نیاز به کروماته
  2. دارای مقاومت و دوام بالا در برابر دما و نور
  3. داشتن مقاومت بالا در برابر انعکاس نور
  4. داشتن ظاهر زیبا با اسپنگل های ریز

کاربرد ورق گالوالوم

در ساخت صنعت تهویه مطبوع، تولید انواع اگزوز، روفینگ، منابع ذخیره، در ساخت انواع آبگرمکن، کولر، وسایل آشپزخانه، اسکلت ساختمان، در ساخت پوشش کف کانکس، ساخت کابینت، سیلور سازی تولیدات فلزی، تولید سیم و کابل، انواع لوله و اتصالات، درب و پنجره و ... به کار می رود.
انواع فرمینگ ورق گالوالوم

ورق گالوالوم به چهار فرم کلاف و شیت مسطح و ورق فرم دار، کلاف نواری تولید می گردد.

  • در فرمینگ کلاف دارای عرض 720 الی 1280 mm، میزان ضخامت 0.8 الی 1.5 mm و وزن آن 40 تا 180 گرم بر متر مربع و میزان قطر داخلی 508 mm می باشد.
  • در فرمینگ ورق مسطح عرض به میزان 450 الی 1280mm، دارای ضخامت 0.18 الی 1.5 mm و طول آن 550 الی 6000 mm می باشد.
  • در فرمینگ فرم دار به دو صورت ذوزنقه و سینوسی در طول های 1500 الی 14000 mm
  • و در فرم کلاف نواری ضخامت 0.3 الی 1.5 mm و وزن 19000 کیلوگرم تولید می گردد.


کلاف ورق گالوالوم

مشخصات عمومی

عرض ورق (mm)

ضخامت ورق (mm)

وزن پوشش (g/m)

قطر داخلی (mm)

حداکثر

حداقل

حداکثر

حداقل

حداکثر

حداقل

508

1280

720

1.5

0.18

180

40

 


کلاف نواربری شده

مشخصات عمومی

عرض ورق (mm)

ضخامت ورق (mm)

وزن (kg)

حداکثر

حداقل

حداکثر

حداقل

حداکثر

1270

32

1.5

0.30

19000

 


ورق فرم دار

مشخصات عمومی

نوع فرم دهی

عرض ورق (mm)

ضخامت ورق (mm)

طول ورق (mm)

حداکثر

حداقل

حداکثر

حداقل

حداکثر

حداقل

ذوزنقه

885

773

125

0.35

14000

1500

سینوسی

1185

930

 


 

ورق مسطح

مشخصات عمومی

عرض ورق (mm)

ضخامت ورق (mm)

طول ورق (mm)

حداکثر

حداقل

حداکثر

حداقل

حداکثر

حداقل

1280

450

1.5

0.18

6000

550

 

 

ثبت دیدگاه

دیدگاه کاربران